Sigurna je vožnja moguća jedino ispravnim vozilom

Centar za vozila Hrvatske d.d. u svibnju ove godine pokrenuo je inicijativu „Ispravno je sigurno“. Cilj inicijative je podići svjesnost javnosti o važnosti redovnog tehničkog pregleda vozila te omogućiti pristup provjerenim i točnim informacijama o pravilnom održavanju vozila. Inicijativa je nastavljena krajem listopada u nacionalnim tiskanim i online medijima.

Prema istraživanju obavljenom na vozilima koja su sudjelovala u prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama, 12% ispitanih vozila imalo tehničkih nedostataka koji su mogli uzrokovati nesreću. Obvezan godišnji tehnički pregled upravo i služi otkrivanju nedostataka na vozilu koji mogu utjecati na sigurnost vozila i putnika te na sigurnost ostalih sudionika u prometu.

CVH je prepoznao potrebu za informiranjem javnosti o mogućim posljedicama neodržavanja vozila u ispravnom stanju, s obzirom da gotovo svako četvrto vozilo u Republici Hrvatskoj ne prođe tehnički pregled, stoga je prvi val kampanje bio fokusiran na komuniciranje statističkih podataka. Kako se na vozilima koja su sudjelovala u prometnim nesrećama, zbog sadašnjeg načina organizacije očevida, nakon nesreće ne provodi provjera tehničke ispravnosti, u većini slučajeva nije ni moguće utvrditi je li tehnička neispravnost vozila doista bila uzrok prometne nesreće te postoji opasnost od krivo interpretiranih statističkih podataka što za posljedicu ima i loše preduvjete za daljnje akcije u svrhu prevencije prometnih nesreća.

Drugi val kampanje započeo je krajem listopada, a upečatljivim vizualima vozila s očitom greškom – kockastim kotačima – upozorava se na unutarnje neispravnosti vozila koje nisu očite. Naime, nefunkcionalnost nekih dijelova vozila može dovesti do teških posljedica, a tijekom 2016. godine 442.267 vozila od obavljenih 2.010.172 redovna tehnička pregleda vozila nije zadovoljilo na pregledu.

Kooperativnost i konzistencija tehničkih pregleda su dvije ključne odrednice u misiji prema smanjenju stradalih u prometu. Zbog svega navedenog, jasno je da je tehnički pregled djelatnost od općeg interesa kojom se povećava sigurnost prometa na cestama. Oglasima i medijskim tekstovima te se činjenice upućuju javnosti, posebno vozačima, a savjete za sigurniju vožnju može se redovito pratiti na Facebook stranici inicijative Ispravno je sigurno: https://www.facebook.com/ispravnojesigurno/.

KONTAKTI